
El gènere Taxus té una dotzena d’espècies repartides per bona part de l’hemisferi boreal. A casa nostra només en tenim una espècie: el teix (Taxus baccata).
El nom Taxus prové del llatí, però el seu origen és anterior a l’imperi romà. De fet, es remunta a la cultura cèltica que va precedir el domini romà en gran part d’Europa. La paraula cèltica original per al teix era taxo, que literalment significa ‘arc’. Això es deu al fet que la fusta de teix era considerada el material ideal per a la fabricació d’arcs, una eina essencial per a la guerra en aquesta època. Així doncs, podem veure que Taxus ja en la seva etimologia ens revela una part de la seva història humana.
Però, què té a veure això amb la medicina? Bé, resulta que el teix, a més d’ajudar a construir eines de guerra, també té propietats medicinals. Un dels compostos químics que es pot trobar en l’escorça de l’arbre de teix, el taxol, ha estat utilitzat en el tractament del càncer. Encara que el nom ‘taxol’ es deriva del nom llatí Taxus, és interessant observar com aquesta connexió etimològica ens aporta una altra visió de l’arbre i les seves diverses utilitats.
En l’antiga Roma, el teix es considerava sagrat i es plantava a prop dels temples dedicats a la deessa de la saviesa, Minerva. D’aquesta manera, l’arbre no només servia com a eina pràctica, sinó que també tenia un significat religiós i simbòlic.
De manera que, el viatge de la paraula Taxus ens porta a través de la guerra i la medicina, de la cultura cèltica a la romana, i fins i tot a la religió i la simbologia. El nom Taxus encapsula tota aquesta riquesa d’història i coneixement, un testimoni vibrant de la relació entre els humans i el món natural.