Anacardiaceae: descobrint les plantes amb cor capgirat

Anacardium occidentale (WikiCommons)

L’etimologia de la família Anacardiaceae ens endinsa en les arrels lingüístiques que han donat nom a aquestes plantes. El nom d’aquesta família prové del gènere Anacardium, que a la vegada deriva de dues paraules gregues: ἀνά (aná), que significa “cap amunt” o “vers dalt”, i καρδία (kardía), que significa “cor”. Això es deu a la peculiar forma del fruit d’algunes espècies d’aquest gènere, com l’anacard (Anacardium occidentale), que té l’aspecte d’un cor invertit o capgirat. També, aquest nom d’Anacardium va ser utilitzat pels farmacèutics al segle XVI per designar el fruit de Semecarpus anacardium que es troba sobre un aril cordiforme.

El nom científic de la família, Anacardiaceae, prové del llatí i està format pel nom del gènere Anacardium i el sufix –aceae, que indica la pertinença a una família botànica.

Aquesta família de les anacardiàcies, que inclou espècies tan conegudes com la sumaquera (Rhus) i el mango (Mangifera), ens convida a descobrir moltes històries ocultes en les seves denominacions i endinsant-nos en els secrets de les seves formes i propietats.

A Catalunya hi ha un total de 4 gèneres i 6 espècies d’aquesta família, la majoria introduïdes.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt