Ajuga chamaepitys: l’amargor medicinal amb olor a pi

Ajuga chamaepitys (artètica, herba felera)

Ajuga chamaepitys pertany a la família Lamiaceae i en català té un bon grapat de noms (herba felera, artètica, herba artètica, herba de cirera, herba de la inflamació, herba de retorçó, herba del torçó, herba flatera, herba iva, herbeta amarga, iva artètica, retorçó, torçó, etc.) dels quals només els dos primers són normatius al DIEC2. Aquests noms ja ens donen idea que és una planta emprada des d’antic com a medicinal. Per contra, en castellà, en francès i en anglès es coneix com a pinillo, bugle petit-pin i ground-pine, respectivament, per la semblança a un plançó de pi que li donen les fulles de segments quasi lineals disposades a nivells regulars i amb un verd intens que recorda a un pi jovenet.

Aquesta planta és originària de l’Euràsia, incloent-hi regions d’Europa, Àfrica del Nord i Àsia occidental. Creix principalment en terrenys secs, com ara prats, camps oberts, terrenys erms, marges de camins i terrenys pedregosos. La planta és menuda reptant i anual, és a dir, completa el seu cicle de vida en un sol any.

L’etimologia de l’espècie Ajuga chamaepitys es pot dividir en dues parts: el nom del gènere Ajuga i l’epítet específic chamaepitys:

  1. Ajuga: aquest nom de gènere és obscur i sembla que prové del llatí abigo, que significa ‘repel·lir’ fent referència a les propietats abortives que s’utilitzaven en l’antiguitat.
  2. chamaepitys: l’epítet específic prové de les paraules gregues χαμαί (chamaí), que significa ‘a terra’ o ‘sobre el terra’, i πίτυς (pítys), que significa ‘pi’ o ‘pinassa’. Això fa referència a la planta que creix prop del sòl i que té semblança amb els pins menuts quan neixen.

Ajuga chamaepitys té moltes propietats medicinals i ha estat emprada en la medicina popular per tractar diverses afeccions. Algunes d’aquestes propietats inclouen accions antiespasmòdiques, diürètiques, antidiarreiques, astringents i vulneràries pels tanins que conté. També és un bon emmenagog i alleuja els dolors menstruals. Per via externa és cicatritzant.  Per saber-ne més sobre les propietats medicinals d’aquesta espècie, podeu consultar aquest article científic.

No obstant això, és important destacar que cal tenir precaució en l’ús d’aquesta planta amb finalitats medicinals, ja que pot ser abortiva en dosis altes o en persones amb sensibilitats específiques. Per tant, sempre és recomanable consultar a un professional de la salut abans d’utilitzar-la com a remei casolà.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Desplaça cap amunt