
Artemisia és un gènere d’herbes, arbustos i plantes perennes en la família Asteraceae que té prop de 500 espècies repartides per gairebé tot el món. A casa nostra hi ha una dotzena llarga incloent espècies tan conegudes com l’absenta (Artemisia absinthium), l’estragó (Artemisia dracunculus), i l’altimira (Artemisia vulgaris), entre moltes altres.
Hi ha dues hipòtesis principals sobre l’origen etimològic del nom Artemisia:
- La primera hipòtesi sosté que el nom Artemisia prové d’Artemis, la deessa grega de la caça, la natura salvatge i la lluna coneguda en la mitologia romana com a Diana. En la mitologia grega, Artemis era coneguda per les seves habilitats en la curació i la protecció de les dones, els infants i se li sol·licitava ajuda durant el part. Això té sentit, ja que moltes espècies d’Artemisia han estat utilitzades tradicionalment per a propòsits medicinals, especialment en relació amb les malalties de les dones i les dismenorrees.
- La segona hipòtesi relaciona el nom Artemisia amb Artemisia II de Caria, una reina i científica que va viure al segle IV aC. Artemisia II va ser una botànica i farmacèutica talentosa, que va investigar les propietats medicinals de les plantes i va usar les seves investigacions per curar malalties. És possible que el gènere de plantes Artemisia hagi estat anomenat en honor a la reina Artemisia II, en reconeixement de les seves contribucions al camp de la botànica i la farmacologia.
Totes dues hipòtesis són plausibles i no hi ha una resposta definitiva sobre quina és la correcta. És possible que el nom Artemisia estigui relacionat amb ambdues teories, ja que les plantes d’aquest gènere tenen propietats medicinals i estan vinculades a la curació.
Des de l’antiguitat, les plantes d’aquest gènere han estat fetes servir en una gran varietat d’aplicacions medicinals. Per exemple, l’absenta (Artemisia absinthium) ha estat feta servir en medicina tradicional per les seves propietats vermífugues i l’Artemisia annua és un excel·lent remei contra la malària. D’altra banda, l’estragó és ben conegut com una herba culinària, però també té una història d’ús medicinal per tractar patologies relacionades amb la dispèpsia. I no ens oblidem d’altimira o herba de Sant Joan (Artemisia vulgaris) per fer front a casos d’insomni lleus.
I per acabar, és interessant esmentar que Artemis era la germana bessona d’Apol·lo, el déu de la llum del sol. De la mateixa manera que Apol·lo és connectat amb la llum i la calor, Artemis, i per extensió el gènere Artemisia, està connectada amb la lluna i la frescor. Això crea una bella simetria, una dansa entre el sol i la lluna, entre el caliu i el fred, entre el dia i la nit. És aquesta dansa, aquest equilibri, el que fa que la natura, i el gènere Artemisia, sigui tan fascinant.